Nysnø på toppane! – Er det «som normalt»?

Etter 1 ½ døgn med regnvêr, kjøleg og noko vind, vakna vi i dag til nysnø på toppane!
Ein blir litt sjokkert med det same – 10. august og nysnø?
Eg stolar ikkje heilt på minnet mitt, heller ikkje på «manns minne», men meinar at nysnø på toppane i månadskifte juli/august ikkje er så unormalt…?

Eg har sett litt attende på bileter frå ca 10. august dei 4 siste åra, og fann bilete av Skridulaupen med nysnø den 14. august i 2013.

I dag tidleg kunne ein tydeleg sjå nysnø langt nedover fjellsidene, både på Skridulaupen, sjølv om den hadde gøymt seg bak ei sky, og nedover Krosshø – som her: 
Nysnø Krosshø Grotli 10.08.16

Frå morgonen i dag var det opphaldsvêr, og nokre sprekkar i skylaget. Frå regnmålet mitt kunne eg tømme ut ca 19 mm regnvatn.

Litt ut på dagen tok det til å «grine i høom» att, og vi fekk att regnvêret, framleis kjøleg og ein del vind. I kveld har jamvel nokre snøfiller blåst forbi vindauga… 

Sjølv om denne sumaren ikkje har utmerka seg som spesielt varm, må vi sjå på det positive:
Når eg såg på bileta i dag, attende til 2013, slår det meg at det er mindre snø i fjellet denne tida i år.
Ein annan ting som er «mot normalt» – men gledeleg i år – er at i løpet av dei siste 8 åra er det berre år 2013 og 2016 som det ikkje har vore registrert minusgrader på Grotli målestasjon i juli og pr. 10. august (meteorologisk institutt starta målingar i Grotli 1. oktober 2008).
Det vil vel si at vi har hatt ein bra sumar så langt – trass alt!

Vi får trøste oss med at komande veke meldes det mykje sol og varmare vêr. Nysnøen i fjellet blir nok borte da, om ikkje før… Det kan framleis bli ein bra haust!
Vi kan gjerne vente 2-3 månader på slike nysnø-bileter att!

Mot Skridulaupen i dag, 10. august:
Nysnø Skridulaupen Grotli 10.08.16

 

* * * * * * * * * * * *